Zelfvertrouwen; een vaardigheid die je kunt leren

door | dec 27, 2022

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom we ons vaak onzeker voelen? Uit onderzoek blijkt dat 85% van de mensen op aarde zich onzeker voelt. Ze voelen weinig zelfliefde, piekeren veel en twijfelen steeds aan zichzelf. Bijna de helft van de mensen (47%) gaat zelfs zo ver dat hun onzekerheid bepaalt wat ze wel en niet doen, zoals het vragen van die knappe man/vrouw uit eten, voor zichzelf beginnen of verhuizen naar een andere kant van het land.

Waarom zijn we dan onzeker?

Dit komt voornamelijk doordat we onszelf constant vergelijken met anderen. Omdat we sociale dieren zijn, kijken we steeds naar wat andere mensen hebben en doen. We vergeten echter dat we bij anderen alleen de buitenkant zien en bij onszelf de binnenkant. Daarnaast kan een traumatische ervaring in ons leven ons gevoel van eigenwaarde aantasten. Doordat ons iets is aangedaan, gaan we vaak onbewust (en onterecht) geloven dat we niet beter verdienen dan dat. Ook kan het ontbreken van een goed voorbeeld in ons leven ons onzeker maken. Als een kind bijvoorbeeld opgroeit in een situatie waarin de ouders zichzelf voortdurend afwijzen, leert het kind dat het normaal is om jezelf af te wijzen en neemt het dit over.

Toch hoeven we ons niet bij deze onzekerheid neer te leggen.

Mensen met meer zelfvertrouwen zijn namelijk gelukkiger, zorgen beter voor anderen, zijn minder vaak ziek en verdienen meer geld. Gelukkig is het mogelijk om zelfvertrouwen te leren. Zelfvertrouwen is namelijk een vaardigheid die veel simpeler is dan de meeste mensen denken.

Stel je eens voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren als je niet meer bang hoeft te zijn of onzeker bent. Als je niet meer piekert en veel sneller keuzes maakt. Als je al die dingen durft die nog te groot of te spannend zijn. Wat zou het met je doen? Iedereen herkent onzekerheid, niet eens de angst om het verkeerd te doen, vaak is het veel meer de angst om te stralen, om in het licht te gaan staan!

Ieder mens wordt geboren met een overdosis zelfvertrouwen.

Het is niet onze basisstructuur om onzeker te zijn. Het wordt later aangeleerd en verandert ons van zelfverzekerd naar onzeker. We leren onszelf steeds kleiner en onzichtbaarder te maken en dit wordt een overlevingsstrategie. Als je je verstopt, is het een veilige plek. Maar deze strategie kan later in ons leven juist in de weg gaan zitten. Het belemmert ons in onze relaties, bij het starten van een eigen bedrijf, bij het verdedigen van onrecht of als we gewoon onze stem willen laten horen. In welke mate zit het bij jou in de weg?

Als je jezelf verstopt, kunnen anderen je niet vinden. En dat is zo zonde, want dit leven is geen oefening. This is it!

Dus wat kun je doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Hier zijn enkele tips:

 1. Stop met vergelijken
  Zoals we eerder hebben besproken, vergelijken we onszelf vaak met anderen en vergeten we dat we alleen hun buitenkant zien. Stop met vergelijken en richt je op je eigen leven en doelen.
 2. Werk aan je zelfbeeld
  Als je een laag zelfbeeld hebt, kun je werken aan het verbeteren van hoe je over jezelf denkt. Een manier om dit te doen is door positieve affirmaties te gebruiken, waarbij je positieve dingen over jezelf tegen jezelf zegt. Bijvoorbeeld: “Ik ben slim en capabel” of “Ik ben het waard om van te houden”.
 3. Oefen zelfcompassie
  We zijn vaak streng voor onszelf, terwijl we vriendelijk en begripvol zijn tegen anderen. Oefen zelfcompassie door jezelf te behandelen zoals je een goede vriend zou behandelen. Praat tegen jezelf op een vriendelijke en bemoedigende manier en wees niet te hard voor jezelf als dingen niet gaan zoals gepland.
 4. Doe dingen waar je goed in bent
  Als je iets doet waar je goed in bent, kan dit je zelfvertrouwen vergroten. Het geeft je een gevoel van voldoening en prestatie, wat kan helpen om je zelfbeeld te verbeteren.
 5. Stel realistische doelen
  Stel doelen die uitdagend zijn, maar ook haalbaar. Als je te hoge doelen stelt die je niet kunt bereiken, kan dit je zelfvertrouwen ondermijnen. Maar als je te gemakkelijke doelen stelt, loop je het risico dat je jezelf niet voldoende uitdaagt.
 6. Zorg voor jezelf
  Als je goed voor jezelf zorgt door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, kan dit je zelfvertrouwen vergroten. Je voelt je gezonder en sterker, wat kan helpen om je beter te voelen over jezelf.
 7. Praat met anderen
  Praat met vrienden, familie of een therapeut over je gevoelens van onzekerheid. Het kan helpen om je gevoelens te uiten en steun en advies te krijgen van anderen.
 8. Stap in de ring in plaats van aan de zijlijn te staan als toeschouwer.
  Toekijken vanaf de zijlijn is een manier om te overleven, maar het betekent dat je het leven aan je voorbij laat gaan. Door deelnemer te zijn, toon je toewijding en betrokkenheid en dat is waar de magie gebeurt.
 9. Zorg voor een positieve mindset over jezelf 
  Het creëren van een sterke identiteit en ondersteunende gedachten kan hierbij helpen. 

Op deze manier hebben je vaardigheden een stevig fundament om op te bouwen. Als je dit niet doet, loop je het risico om op drijfzand te bouwen.

Onthoud dat zelfvertrouwen een vaardigheid is die je kunt leren en verbeteren. Door deze tips in praktijk te brengen, kun je je zelfvertrouwen vergroten en een meer bevredigend leven leiden. Je verdient het om het beste uit jezelf te halen en te stralen in alles wat je doet!