Waarom de mythe van een perfecte werk-privé balans achterhaald is

door | feb 19, 2024

Er wordt veel geschreven over een perfecte werk-privé balans en hoe je die zou kunnen bereiken. De vraag is of er in de huidige maatschappij, waarin we continu onderweg zijn naar iets, überhaupt een balans tussen werk en privé mogelijk is.

De Samensmelting van Werk en Privé

Werk en privé zijn niet langer gescheiden werelden. Ze mengen zich als kleuren op een schildersdoek. Je checkt je werkmails thuis, belt met je partner tijdens je lunchpauze en bedenkt ideeën voor projecten, terwijl je op weg bent naar huis. Waar begint werk en waar eindigt privé? Het is een vage grens geworden.

Een Nieuwe Benadering

Maar laten we het eens anders bekijken. Is het echt belangrijk hoeveel tijd je aan werk en privé besteedt? Of gaat het meer om de resultaten en om wat jij energie geeft en wat jouw energie kost?

Stel jezelf eens deze vraag: Waar word je blij van en wat vreet energie? Misschien geeft je werk je een kick, terwijl persoonlijke zorgen je uitputten. Of misschien brengt tijd met je familie je vreugde, maar voelt je werk als een last.

De Perfecte Mix

Het draait niet om het perfect verdelen van je tijd tussen werk en privé. Het draait om het vinden van die perfecte mix van energiegevers en energievreters in je leven. Werk kan je vleugels geven, terwijl persoonlijke problemen je naar beneden halen. En vice versa.

De Ware Sleutel tot Geluk

Geluk hangt niet af van een perfect verdeelde agenda, maar van het plezier dat je ervaart in de dingen die je doet. Door te streven naar een leven waarin de energie weer stroomt, ga je automatisch meer plezier maken .

Focus op Energie

Focus je op wat je energie geeft en maak ruimte voor meer van dat. Kijk ook welke energievreters je kunt elimineren. Zijn er dingen die je kunt uitbesteden of aanpassen, zodat het je geen energie meer kost? Want uiteindelijk is het niet de balans die telt, maar de vreugde van het leven zelf.

Laat de Energie Vrij Stromen

Hoe minder energievreters er in je leven zijn, hoe meer de energie kan stromen. Door de energie weer te laten stromen, zal jouw mix van privé en werk steeds beter worden met als gevolg nog meer energie.