Ontdek de veelzijdigheid van jezelf met Voice dialogue

door | jan 3, 2023

Ken je dat gevoel? Dat je verschillende kanten in jezelf hebt die aan je trekken en duwen, en dat je moet beslissen welke kant het meest te vertellen heeft? Dat is het fenomeen van de innerlijke dialoog. Maar wat als ik je zou vertellen dat deze kanten eigenlijk subpersonen zijn die allemaal een eigen stem hebben?

Dat is waar Voice Dialogue om draait: ontdekken wie je bent in al je veelzijdigheid. Het gaat niet om het stellen van een diagnose of onderzoeken wat er mis is met je, maar om het verkennen van alle verschillende ikken die in jou schuilen. Door dit te doen, kun je onbenutte talenten beter benutten en jezelf bevrijden van versleten gewoontes en contraproductief gedrag. Bovendien kan Voice Dialogue helpen bij relaties door inzicht te geven in vastgeroeste patronen en te helpen deze te doorbreken.

Verschillende ikken

Voice Dialogue gaat uit van het idee dat ieder mens verschillende ikken of subpersonen in zichzelf herbergt. Deze subpersonen hebben allemaal een eigen manier van kijken naar de wereld, gevoelens, overtuigingen en levensmotto’s. Ze vertegenwoordigen verschillende kanten van ons en sommigen zijn dominanter dan andere. Zelfs als we denken dat we een volkomen bewuste beslissing hebben genomen, kan een van onze ikken op onbewust niveau de regie hebben overgenomen.

Het doel van Voice Dialogue is om meer inzicht te krijgen in onze innerlijke processen. Door te werken met subpersonen, kun je ontdekken wat hun doel en functies zijn en waarom ze wel of niet hun stem laten horen. Dit inzicht geeft je meer mogelijkheden om niet alleen te worden gestuurd door sterk ontwikkelde subpersonen, maar om bewust de regie te nemen over de keuzes en beslissingen in je leven. Het werken met subpersonen is dan ook passend bij mensen die de balans zoeken en meer regie willen hebben over hun eigen zijn, denken en doen.

Vaak hebben we het niet in de gaten dat we worden geleid door onze innerlijke stemmen. We hebben ons volledig geïdentificeerd met onze dominante subpersonen en presenteren onszelf ook zo naar de buitenwereld. Maar hoe ontstaan deze subpersonen eigenlijk?

Innerlijk kind

Iedereen ontwikkelt subpersonen om te overleven, en dit gebeurt al vroeg in ons leven. Als kersverse ouders naar hun pasgeborene kijken, constateren ze vaak verrast en ontroerd dat alles erop en eraan zit. Het bezit alles om te groeien tot een volwassen persoon. Ook wij zijn zo op de wereld gekomen, als gevoelige en afhankelijke kinderen. Dit noemen we ons innerlijke kind, dat we nog steeds met ons meedragen als volwassenen. Het innerlijke kind bezit onze psychische vingerafdruk en is wezenlijk wie we zijn; onze essentie.

Al onze mogelijkheden zijn in potentie aanwezig, maar of we deze mogelijkheden ook tot bloei laten komen, hangt af van onze ontwikkeling.