De vrijheid van lopen op blote voeten

door | okt 30, 2023

Vijf redenen om ze vaker te laten ademen

“Laat je hoge hakken maar thuis…” Oké, dat snap ik als we de Limburgse heuvels in gaan. Ik heb sneakers meegenomen. Maar op blote voeten lopen, die zag ik niet aankomen…

Allemaal gedachten komen in me op; en al die brandnetels dan, het is toch heel raar om op blote voeten te lopen hier, etc. Als kind liep ik graag op blote voeten in en om huis. Nu doe ik dat niet meer. Waarom, geen idee.

Dus schoenen uit en op blote voeten liep ik verder. Door de modder, over het gras, langs de brandnetels en flinke kiezels. Heerlijk om weer eens te voelen met de onderkant van mijn voeten.

1. Aarden

Als kind liep je vast veel op je blote voeten en had je nauwelijks last van steentjes of andere kleine obstakels op de weg. Het rondrennen op je blote voeten, gaf een gevoel van vrijheid. Als je nu op blote voeten loopt, gaat je onderbewuste terug naar dat gevoel van vrijheid. Er is nog iets dat je onbewust deed toen je veel op blote voeten liep en dat is aarden.

Met schoenen aan kun je niet aarden. De rubberen zool is een barrière tussen jou en de aarde. Aarden is cruciaal om te kunnen ontladen. Het is niet voor niets dat je een aardlekschakelaar in huis hebt. Zo is het ook met ons lichaam. Wij zijn energie en moeten een teveel aan (negatieve) energie kunnen afvoeren. Dat doe je door met je blote voeten in het gras, aarde of zand te gaan staan.

2. Zintuigelijke ervaring

NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) leert dat je zintuigen de sleutel zijn tot begrip en verandering. Lopen op blote voeten activeert al je zintuigen – je voelt de textuur van de aarde, hoort het geluid van gras onder je voeten, ruikt de aarde, en ziet de wereld vanuit een ander perspectief.

Door het lopen op je blote voeten,  ben je veel bewuster van alles.

3. In het hier en nu zijn

Op blote voeten lopen dwingt je om volledig in het moment te zijn. Je moet elke stap bewust zetten, want je voelt elk detail van de ondergrond. Dit creëert een vorm van mindfulness die helpt om stress te verminderen en je gedachten leeg te maken.

Dit in combinatie met het kunnen afvloeien van energie door te aarden, is een super krachtige tool om meer in balans te komen.

4. Voetgezondheid

Je voeten dragen je elke dag en naar alle waarschijnlijkheid besteed je niet veel aandacht aan ze. Ook komen in je voeten alle zenuwbanen uit. Op blote voeten lopen versterkt je voetspieren, verbetert de doorbloeding en bevordert gezonde voeten. Het is ook als een soort massage, waardoor je zult merken dat klachten kunnen verdwijnen, zowel op fysiek als mentaal niveau/

Aandacht besteden aan je voeten is als aandacht besteden aan de basis van wie je bent. Als je geen tijd hebt voor pedicure, voetmassages etc. is op blote voeten lopen het beste wat je voor je gezondheid kunt doen.

5. Loslaten

In NLP praten we onder andere over het loslaten van belemmerende overtuigingen en patronen. Het loslaten van schoenen kan symbool staan voor het loslaten van wat je tegenhoudt. Als je op blote voeten loopt, laat je letterlijk los en verbind je je met de essentie van groei.

Dus, waarom niet af en toe je schoenen uitschoppen en je voeten de vrijheid geven? Het is een eenvoudige manier om jezelf te verbinden met je kern, je zintuigen te activeren, mindfulness te cultiveren en je reis van zelfontwikkeling te omarmen.