De invloed van overtuigingen op jouw leven

door | sep 1, 2023

Of je je er nu bewust van bent of niet, overtuigingen vormen de lens waardoor je naar de wereld en naar jezelf kijkt. Ze zijn als stille metgezellen die je gedachten, gevoelens en handelingen sturen. Maar heb je je ooit afgevraagd welke overtuigingen jouw kijk op jezelf vormgeven? En nog belangrijker, wat voor impact hebben deze overtuigingen op je leven?

Overtuigingen

Overtuigingen zijn diepgewortelde gedachtenpatronen die je in de loop van je leven hebt ontwikkeld. Ze zijn als de ‘bril’ waardoor je de wereld om je heen waarneemt. Sommige overtuigingen zijn positief en ondersteunend, terwijl andere belemmerend kunnen zijn.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je gelooft dat je niet goed genoeg bent of dat succes voor anderen is weggelegd, maar niet voor jou. Dit soort belemmerende overtuigingen kunnen je groei en ontwikkeling aanzienlijk vertragen. Ze kunnen je zelfvertrouwen ondermijnen en je weerhouden van het nastreven van je diepste verlangens.

Het effect op jouw leven

Je overtuigingen bepalen voor een groot deel hoe jouw realiteit wordt vormgegeven. Als je gelooft dat je niet in staat bent om bepaalde doelen te bereiken, zal je onderbewuste er alles aan doen om die overtuiging te bevestigen. Dit fenomeen staat bekend als het ‘self-fulfilling prophecy’ – je gedrag volgt je overtuigingen.

Stel je voor dat je een ervaren marketeer bent met een passie voor digitale marketing, maar een overtuiging dat je niet goed genoeg bent om hogerop te komen. Deze overtuiging beïnvloedt je door beperkte zelfpromotie, het vermijden van uitdagingen, onderschatting van je waarde en beperkte carrièregroei.

Stel je nu eens voor dat je deze overtuiging omzet naar “Mijn inzet en vaardigheden verdienen erkenning.” Dit leidt tot zelfverzekerdheid, het aangaan van nieuwe uitdagingen, het erkennen van je waarde en het actief streven naar carrièregroei.

Zelfbewustzijn

Het begrijpen en erkennen van je overtuigingen is de eerste stap naar verandering. Stel jezelf de volgende vragen: “Wat geloof ik over mezelf? Hoe beïnvloeden deze overtuigingen mijn leven en mijn keuzes?” Zelfbewustzijn is essentieel om te ontdekken welke overtuigingen je vooruit helpen en welke je tegenhouden.

Vervolgens is het van cruciaal belang om je belemmerende overtuigingen uit te dagen. Stel jezelf de volgende vragen: “Is deze overtuiging echt waar? Zijn er bewijzen die het tegendeel aantonen?” Vaak zul je merken dat je belemmerende overtuigingen gebaseerd zijn op oude ervaringen en misvattingen.

Verander Je Overtuigingen, Verander Je Leven

Je hebt de mogelijkheid om je overtuigingen te transformeren. Het zal niet van de een op de andere dag veranderen. Het vraagt geduld en volharding. Begin met het verzamelen van nieuwe, ondersteunende overtuigingen. Stel je voor dat je gelooft dat je in staat bent om te groeien, te leren en te slagen in wat je ook onderneemt.

Door bewust te kiezen voor positieve overtuigingen, kun je jouw perspectief verschuiven en jezelf aanmoedigen om nieuwe kansen te verkennen. Je zult merken dat je meer bereid bent om uit je comfortzone te stappen en je doelen na te streven.

Je overtuigingen beïnvloeden elk aspect van je leven, van je persoonlijke relaties tot je carrièrekeuzes. Ze bepalen hoe je jezelf ziet en wat je gelooft dat mogelijk is. Maar jij hebt de controle. Door bewust te worden van je overtuigingen en te streven naar positieve verandering, kun je jezelf bevrijden van beperkingen.

Het begint met het vragen: “Waar geloof ik in?” Ontdek welke overtuigingen je in de weg staan en welke je ondersteunen. Vervolgens, vastberadenheid om belemmerende overtuigingen uit te dagen en te transformeren. Deze reis van bewustwording en verandering zal je helpen om te groeien en te stralen in zowel je persoonlijke als professionele leven.

Hulp nodig?

Ga dan mee op de ‘pak je regie coach 3-daagse’. Ben er snel bij. Er is plek voor jou vrij. Meer info vind je hier.